lördag 6 juni 2009

JÄMNA LÅGOR - I, Se väggen innan du går in i den.

När livet innehåller för mycket av för litet

Vad får dig att känna dig riktigt levande? Är det havet, skogen, bergen eller är det dans och sång? Är det ett spädbarn som greppar ditt finger med hela sin starka lilla hand?

Eller var det rentav den stund du kom in i mål efter ett maratonlopp som du aldrig trodde du skulle orka igenom? Adrenalinet sipprade ur din kropp och du kände dig helt tömd. Levande. Halvdöd.

Livet är fullt av motsägelser och motsatser och så skall det vara. Vila efter arbete. Värme efter kyla. Vi har känslor för vartenda tillfälle och de tar ut varandra, kompletterar varandra. Glädje efter sorg. Lättnad efter oro.

När livet och känslorna och upplevelserna balanserar varandra mår vi bra. Men många människor saknar förmågan eller möjligheten till balans. De är ständigt uppe i varv, har flera bollar i luften samtidigt, behärskar dem suveränt. Men de ger sig inte rätten att vila.

Kroppen är skapt för motsatser, kontraster. När motsatserna inte är i balans, när det är mera i livet som tär än som helar, protesterar kroppen. Småningom brister man.

En människa kan brista på många sätt; psykisk eller fysisk sjukdom, alkoholism, våld.

Vem som helst kan drabbas av utbrändhet. Det är en lång process, sjukdomen kommer smygande. Ändå blir man överraskad och förstår kanske inte ens vad som har hänt. Diagnosen kan vara svår att ställa. Utbrändhet kan bero endast på arbetet, arbetsförhållandena och arbetsmiljön, men handlar oftast om en människas hela livssituation. Man har kunnat leva i obalans och missbrukat sina egna resurser i decennier innan gränsen är nådd. I den situationen behöver man människor omkring sig som är villiga att förstå vad det handlar om för att kunna hjälpa på rätt sätt. Det gäller både företagshälsovård, arbetskamrater, familj och vänner.

Syftet med den här artikelserien är att peka på vilka signaler man borde ge akt på för att undvika utbrändhet. Alltför många utbrända blir invalidpensionerade i brist på sakkunnig hjälp i god tid. Nytt är att helt unga människor i arbetslivet kan drabbas av utbrändhet. Det är en angelägenhet för oss alla.

Överansträngning kallade man det förr. På 1990-talet kallades det allmänt burnout. I många språk använder man en översättning till det egna språket: utbrändhet. Man brinner för något men glömmer att underhålla brasan, bränslet tar slut, elden falnar och dör. Man blir utbränd. Populärt sägs ofta att man går i väggen.

Den finska termen työuupumus, arbetsutmattning, är en något förenklad term. Inte heller utmattning är en helt rättvis beskrivning. Utmattningen syns sällan utanpå och den botas inte av några dagars eller veckors eller ens månaders vila. Folkpensionsanstalten gillar begreppet depression.

På fackspråk talar man ändå om utmattningssyndrom och utmattningsdepression. Det är två olika kliniska nivåer av samma sjukdom. I denna och kommande artiklar i serien använder jag begreppet utbrändhet, eftersom det förklarar sjukdomen bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar